Kasvisruokailun, kasvisten käytön ja vegaaniruokavalion edistäminen Vaasan kaupungin ruokapalveluissa

Valtuustoaloite 18.3.

Kasvisruokailun, kasvisten käytön ja vegaaniruokavalion edistäminen Vaasan kaupungin ruokapalveluissa

Vaasan tulee edistää kasvisruokailua ja kasvisten käyttöä sekä helpottaa vegaaniruokailua  kouluissa, päiväkodeissa sekä muissa kaupungin tarjoamissa ruokapalveluissa, kuten vanhainkodeissa ja kaupungin kokoustarjoiluissa. Kasvispainotteinen tai vegaaniruokavalio ei ole vain ideologinen valinta, vaan monella tapaa hyvä, terveellisempi, ekologisempi ja ilmastoystävällisempi valinta.

Vaasa on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2035. Yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista on ruoantuotanto. Kasvisten käytön lisääminen ja eläinperäisten tuotteiden osuuden vähentäminen tukisi kaupungin ilmastotavoitteita.

Tällä hetkellä Vaasan päiväkodeissa ja kouluissa vegaani- eli vain kasvikunnan tuotteista valmistettua ruokaa on tarjolla ainoastaan lääkärintodistuksella. Samaan aikaan ravitsemussuosituksissa kehotetaan lisäämään kasvisten määrää ja vegaanisen ruokavalion on osoitettu olevan terveyttä edistävä ja elinikää kasvattava.

Se, että olemme tottuneet syömään lihaa, ei ole peruste vegaaniruokavalion epäämiselle, päinvastoin. Kouluruokailusuosituksissa keskeisenä periaatteena on oppilaiden osallisuuden vahvistaminen ja terveyttä sekä kestävää kehitystä edistävien ruokien tarjoaminen. Vegaaniruokavalio sopii ravintosuositusten mukaan myös lapsille ja nuorille. Silti kaikki lääkärit eivät ole valmiita kirjoittamaan todistusta. Kasvisruokavalion noudattaminen ei saa olla lääkärintodistuksesta kiinni. Todistuksen vaatiminen hyväksi havaitun ruokavalion noudattamisesta ei ole tätä päivää. Ruokavalion monipuolisuuden varmistamiseksi vegaaniruokavaliota noudattava oppilas vanhempineen voivat kuitenkin tavata ravintoterapeutin kuten ravintosuosituksissa suositellaan.

Kaupungin tehtävä on varmistaa, että jokainen voi noudattaa tunnustetusti terveellistä ruokavaliota, ei asettua sen esteeksi. Tarjoamalla kouluissa vegaaniruokaa yhä useammalla oppilaalla on mahdollisuus kokeilla, tutustua ja tottua vegaaniruokaan. Tämä edistää kansalaisten terveyttä paremmin kuin vegaanisten lasten syrjiminen. Samalla on edistettävä myös kasvisten käyttöä ja kasvisruokailua.

Vaasassa 18.3.

Lotta Alhonnoro, vihreät