Vaasan kaupunki on viranhaltijapäätöksellä siirtänyt Gerbyn ja Huutoniemen avointen päiväkotien toiminnan tauolle 1.2. Lähtien. Päiväkotien työntekijöitä tarvitaan paikkaamaan henkilöstön tarvetta muualla varhaiskasvatuksessa. Vihreät ovat järkyttyneitä tilanteesta.
 
“On häkellyttävää, ettei lapsimäärän kasvuun ole pystytty varautumaan. Vielä joulukuussa meille esiteltiin kaupunginhallituksessa, kuinka hienosti henkilöstömitoitus toteutuu Vaasan varhaiskasvatuksessa. Kaikille tulijoille on löydyttävä paikka ilman, että osa lapsista joudutaan lähettämään kotiin, oli kyseessä sitten lakisääteinen palvelu tai avoin varhaiskasvatus. Nyt osa perheistä joutuu kohtuuttomaan tilanteeseen”, sanoo Lotta Alhonnoro.
 
Vaasassa on viime vuonna tehty lukuisia päätöksiä, jotka lisäävät painetta uusiin hoitopaikkoihin. Viime syksynä tuli myös voimaan subjektiivinen päivähoito-oikeus ja samaan aikaan ryhmäkokoja pienennettiin. “Nostin valtuuston budjettikäsittelyssä esiin, että varhaiskasvatukseen on tulossa ennätysmäärä uusia lapsia vuoden 2021 alussa, jonka vuoksi kaupungin tulee perustaa lukuisia uusia varhaiskasvatuspaikkoja. Kokonaistilanne puoltaa myös kolmen avoimen päiväkodin säilyttämistä, sillä vaihtoehtoja on löydyttävä perheille olemassa olevan rajallisen palveluverkkomme vuoksi”, kertoo Emine Ehrström “Vaadimme selvitystä siitä, miksi palveluiden tarpeeseen ei ole varauduttu riittävällä henkilöstömitoituksella. Varhaiskasvatukselle on myönnettävä budjetti, jota se todellisuudessa tarvitsee”, toteaa Alhonnoro.
 
“Vaasassa on vihdoin ruvettava panostamaan lapsiin ja lapsiperheiden palveluihin. Saamme jatkuvasti viestejä siitä, että perheet ovat puun ja kuoren välissä harkitsemassa pois muuttoa. Vaasassa on myös perheitä, joiden matkat varhaiskasvatukseen ovat koituneet kohtuuttoman pitkiksi. Tämä on täysin vastoin Vaasan tavoitteita ja strategiaa ja inhimillisesti täysin väärin”, valtuutetut päättävät.