Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vieraili kesäkuun alkupuolella Vaasan vaalipiirin järjestämässä livestriimatussa tilaisuudessa. Alun perin Mikkosen oli tarkoitus osallistua Vaasa EnergyWeekille, mutta koronan vuoksi maaliskuulle suunniteltu yleisötapahtuma peruttiin. Vaasan vaalipiirin vihreät keksi peruntuneeseen tilaisuuteen ratkaisun ja järjesti keskustelutilaisuuden ministerin kanssa Facebookissa livestriimillä.

Keskustelua vetivät Pohjanmaan Vihreiden aluejärjestöjen puheenjohtajat, Tuula Närvä Vaasanseudulta, Henna Salo Etelä-Pohjanmaalta sekä Terho Taarna Keski-Pohjanmaalta. Yleisöllä oli mahdollisuus esittää ministerille kysymyksiä sekä ennakkoon että varsinaisen tilaisuuden aikana.

Tilaisuuden aluksi Vaasanseudun Vihreiden jäsen, kaupunginvaltuutettu Ivanka Capova esitteli Vaasan seudun energiasektorin ja kestävän kehityksen edistämiseksi tehtyjä ja suunnitteilla olevia ajankohtaisia asioita. Näihin voit tutustua tarkemmin Vaasan vaalipiirin sivuilla julkaistussa blogissa.

Energiaklusterin ohella muun muassa biokaasun käyttö ja liikenteen päästöjen pienentäminen nousivat tilaisuudessa esiin myös yleisön kysymyksissä. Näiden suhteen on vielä tehtävää, mutta paljon on jo tehtykin. Hyvänä esimerkkinä on alueen kuuden kunnan omistaman jätehuoltoyhtiö Stormossenin tuottama biokaasu, jota hyödynnetään jo tällä hetkellä polttoaineena Vaasan kaupungin busseissa. Pohjanmaa onkin biokaasun tuotannon ja liikennekäytön suhteen yksi maamme edelläkävijöistä. Vaasan yliopisto on kuluvana keväänä aloittanut biokaasun hyödyntämismahdollisuuksia ja sen monipuolisemman käytön selvittämistä koskevan hankkeen, jonka myötä biokaasun käytön esteitä on tarkoitus purkaa. Yhteistyö alueen korkeakoulujen kanssa saikin ministeri Mikkoselta kiitosta: ”Se, mitä Vaasan seudulla tehdään, on huippua. Korkeakoulut ovat ekosysteemissä vahvasti mukana ja yhteistyöstä on upeita esimerkkejä. Juuri sellaisia maailma kaipaakin nyt”.

Capova kertoi monien tällä hetkellä hyvin toimivien asioiden olevan pitkän kehityskulun tuotosta. Hänkin korosti paikallisen yhteistyön merkitystä ja toivoi sen sujuvan mutkattomasti jatkossakin. ”Asiat on tehty oikeiden yhteistyökumppaneiden kanssa ja siten varmistettu, että ne todella menevät eteenpäin.” hän totesi ja jatkoi pohdintaa: ”Meillä Vaasan seudulla on valtavasti energia-alan osaamista ja tahtoa kehittää asioita edelleen ympäristö huomioiden. Vaasan kaupungin muutama vuosi sitten valmistunut energia- ja ilmasto-ohjelma on hieno esimerkki: kaupunkimme haluaa olla hiilineutraali jo 2020-luvulla! Itse haluan jatkossakin olla mukana vaikuttamassa ilmasto- ja energia-asioihin paikallisella tasolla”.

Vastaavanlaisia yhteisiä keskustelutilaisuuksia tarvitaan jatkossakin. ”On hienoa, kun saamme vietyä tietoa Vihreiden paikallisesta toiminnasta valtakunnalliseen tietoisuuteen. Vastaavia tilaisuuksia on helppo järjestää muillakin teemoilla, joten toivottavasti saamme jatkossa myös muita vihreitä ministereitä linjoille” Capova toivoo.

Ivanka Capovan blogi: Pohjanmaa vihertää ja tähtää kestävään kehitykseen.