Koronavirus on aiheuttanut viime viikkojen aikana äkillisiä muutoksia arkeen niin yksilöiden kuin yhteiskunnankin tasolla. Sopeutuminen on vaatinut maailmanlaajuisesti ja myös paikallisesti monenlaisia toimenpiteitä. Vaasanseudun Vihreiden puheenjohtaja Tuula Närvä ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Lotta Alhonnoro pohtivat millä tavoin poikkeusolot ovat vaikuttaneet Vihreiden paikalliseen toimintaan.

Paikallispolitiikan tasolla koronan vaikutukset näkyvät konkreettisesti siten, että osa lautakuntien kokouksista on siirretty tuonnemmaksi. Järjestetyt kokoukset kuten Vaasan kaupunginvaltuuston maaliskuinen kokous on toteutettu suuremmissa tiloissa, jotta osallistujien olisi mahdollista pitää riittävästi fyysistä etäisyyttä toisiinsa. Kyseisessä kokouksessa päätettiin Vaasan kaupungin hallintosäännön muuttamisesta siten, että kaupunginvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset on jatkossa mahdollista järjestää etänä. ”Demokratian kannalta on ongelmallista, jos kokoukset pitäisi järjestää paikan päällä. Osa luottamushenkilöistä kuuluu esimerkiksi ikänsä puolesta riskiryhmään ja osa saattaa olla karanteenissa. Tekninen este ei saisi olla esteenä kokouksiin osallistumiselle, joten hyvä kun hallintosääntö on nyt tältä osin muutettu” Lotta pohtii.

Tuula kertoo Vaasanseudun Vihreiden hallituksen ensimmäisen etäkokouksen sujuneen yllättävänkin hyvin. Myös Vasevin tuleva kevätkokous (26.4.2020) järjestetään ensimmäistä kertaa etänä. ”Yhdistyksen sääntömääräisten asioiden hoitaminen etänä järjestyy kyllä” hän uskoo.

Uudistuneiden kokouskäytäntöjen lisäksi kaikki keväälle suunnitellut suuret yleisötilaisuudet on jouduttu perumaan. Vihreiden puoluekokous on siirretty toukokuulta syksyyn ja myös puolevaltuuskunnan kokoukset on siirretty tuonnemmaksi. Myös paikallisella tasolla tilaisuuksia on peruttu, koska ei ole haluttu vaarantaa ihmisten terveyttä. Tuula nostaa yhtenä esimerkkinä EnergyWeekin perumispäätöksen, jonka sosiaali- ja terveyslautakunta teki jo 11.3.2020.

Sitten kun kaikki on taas normaalia…

”Olosuhteiden palattua normaaleiksi osa kokouksista tullaan edelleen järjestämään etänä” Tuula pohtii. ”Esimerkiksi maakunnallisten työryhmien kokoustaminen luonnollisesti helpottuu, kun pitkät välimatkat eivät ole osallistumisen esteenä” hän jatkaa. Vaasan Vihreän valtuustoryhmän sisäistä keskustelua on käyty etänä jo aiemminkin, joten se tulee luonnollisesti jatkumaan. Kasvotusten tapahtuvan kohtaamisen merkitys korostuu etenkin harvemmin kokoontuvien lautakuntien kohdalla. Kyse on myös luottamuksellisuudesta. Siksi valtaosa kokouksista järjestetään luultavasti jatkossa edelleen paikan päällä, kertoo Lotta. ”Luottamushenkilöorganisaatioiden toiminta on erilaista kuin vaikkapa työpaikoilla, joissa yhteyttä työkavereihin pidetään tiiviimmiin.”

Tuulan mielestä koronakriisi on maamme hallituksen taholta hoidettu niin hyvin kuin mahdollista. Hän nostaa esiin sen, ettei edes kriisitilanteissa pitäisi muodostaa näkemyksiä pelkästään kuulopuheiden perusteella. Asiantuntijoiden kuuntelun merkitys päätöksiä ja toimintalinjauksia laadittaessa on tärkeää ja hienoa että niin on tässä tilanteessa toimittukin.

Lotta pohtii tilannetta koulujen ja opetuksen kannalta: “Kouluissa on mielestäni ollut jo pitkälle olemassa tarvittava digiosaaminen, mutta se, että kaikki opetus on pitänyt yhtäkkiä muuntaa digimuotoon, on ollut valtava ponnistus ja voimannäyte opettajilta. Tilanteeseen nähden upea suoritus” hän toteaa.

Hyvinvointia luonnosta

Sekä Tuula että Lotta ovat löytäneet omat keinonsa selviytyä poikkeuksellisten olojen yli. ”Liikkuminen, ulkoilu, erityisesti aamulenkit ovat minulle tärkeitä” kertoo Tuula, joka on kokeillut myös virtuaalijumppia. ”On myös enemmän aikaa laittaa ruokaa, lukea kirjoja, katsoa elokuvia ja muuta, mitä liikkuvainen arkeni on aiemmin rajannut” hän jatkaa. Nyt kotona olevan taaperon myötä vapaa-aika on kutistunut Lotan perheessä. Ajatus tilanteen väliaikaisuudesta auttaa jaksamaan, samoin kuin ulkoilu. ”Metsän tuottamaa hyvinvoinnin vaikutusta kannattaa erityisesti näinä viikkoina hyödyntää” Lotta muistuttaa.

”On turha murehtia asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa. Parempi keskittyä niihin, joihin pystyy!”